AŞURE

Muarrem ayı; İslamiyet'de ve Yahudilik inancında önem taşımaktadır. Genellikle bu ay insanların oruç tutup, kendilerini inzivaya çektikleri dönemdir.

Özellikle ülkemizde Muharrem ayı aynı zamanda aşure ayı olarak da bilinir. Aşurenin tarihi Nuh Tufanı – Büyük Tufana kadar inmektedir. Rivayete göre Hz. Nuh; Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Özellikle Osmanlı döneminde bu geleneğe çok önem verilirmiş. Kazanlarla aşureler yapılıp, eşe dosta ve komşulara dağıtılırmış.

Bugün hala devam eden bu gelenek için sizlerde evlerinizde yapabileceğiniz neis aşurenin tarifi aşağıdaki gibidir;

  • 3 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • ½ çay bardağı üzüm pekmezi
  • 200 g kuru kayısı
  • 200 g İzmir kuru üzümü
  • 100 g Kuru incir
  • Portakal kabuğu rendesi
  • 1 su bardağı fındık
  • 3 lt su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • Çeyrek çay kaşığı tuz
  • Çeyrek çay kaşığı karabiber

  • Üzeri için;

  • Fındık
  • Ceviz
  • Nar
  • Kuş
  • Tarçın

AŞURE TARİFİ

Buğdayı, nohutu, fasulyeyi aryı ayrı kaplarda akşamdan suya koyuyoruz. Ertesigün Buğday, nohut, fasulye ayrı ayrı haşalanacak, çıkan sarı suları süzülecek ve aynı işlem su berraklaşına kadar devam edecek. En son haşlamada ürünler ezilene kadar yada anne diliyle “patlayana kadar” devam edecek. Daha sonra buğday, nohut, fasulye aynı kaba alınarak üzerine diğer malzemeler eklenecek ve 40dk kadar kayanatılacak. Kıvama geldiğinde kaselere aktarılacak ve soğumaya bırakılacak. Servis öncesi üzerini fındık, ceviz, nar taneleri, kuş üzümü ve tarçın ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun...

Hacı Bozan Oğulları